Allier

18 tot en met 25 juli 2015: Trektocht Allier - Loire


Gedurende weken zijn we aan 't aftellen en de weersverwachtingen zien er schitterend uit.

Het traject ?   vanaf Moulins tot ???  Het eindpunt stond nog niet vast, wel 7 dagen,  mooi weer, een goed humeur en een toffe compagnie.

Eindelijk is 't zover.  Afspraak aan de loods : zaterdag om 4 's nachts. Volgende Otters zijn present : Katrien & Guy met Lotje; Leon & Franky en Etienne & Dirk.  Drie Canadezen, drie Kookaburra's.


De rit naar Moulins verliep vlekkeloos.  Temperatuur liep ondertussen aardig op.  Bij aankomst 35 graden of meer.  Er werd serieus wat zweet gelaten bij het afladen en fitten van de boten.  Ottermobiel werd veilig gestald op een afgesloten parking van Mobilhomes.  Nog even inkopen doen in de Grand Bazaar aan de oever van de Allier.  Nog een "laatste" frisse pint alvorens de tocht aan te zetten.  Onze prijsbewuste voorzitter dacht met een glaasje wijn de goedkoopste te zijn, echter kwam bedrogen uit.

Vanaf Moulins, niet al te ver varen en zoeken naar een geschikte slaapplaats om de nacht door te brengen.  Tentjes worden opgezet, pintjes worden "fris" ondergedompeld in de Allier, potje koken en kampvuur aansteken.

Tijd voor een pintje...  Miljaar,  m'n sixpack is gaan drijven...(Dirk)

Dreigende lucht en onweer bleef op een veilige afstand, enkel 's nachts werden we opgeschrikt door hevige windvlagen, zonder veel erg.


Pit stop in Villeneuve.  Even gevraagd aan een local of er enige commerce in de buurt te bespeuren valt ?  Bien-sûr, à 500 mètres !  We mochten al gauw ondervinden dat afstanden in Frankrijk rekbare begrippen zijn.  Ondertussen gaf het zonnetje stevig van katoen.  Een terrasje  werd dan ook niet afgewezen.  In restaurant La Chaumière werd een lekker fris tafelwijntje gesmaakt met plateaukes amuse gueules.


Le Veurdre : Op een groot bord hangt te lezen  "toutes commerces à Le Veurdre".  Een bezoekje leek dan ook gepast.  In het dorpje, het buurtwinkeltje, stonden we voor een gesloten deur : op het raam plakte een papiertje met erop geschreven "fermé pour cause de chaleur".  Typisch op z'n Frans.  Dan maar een cafébezoekje bij madammeke Conteverkiert en een beetje socializing met de lokale klompenmaker en samen op de foto met deze karakterkop.

Ondertussen was het reeds middag en het cafeetje ging sluiten.     Hoog tijd voor een plat du jour in het nabije restaurant "Le Pont Neuf".  Menu was niet geheel duidelijk.  Eerst stond konijn op 't menu.  Uiteindelijk werd het een varkenskotelet.  Lekker gegeten, wel opletten met de rekening. Gelukkig zijn de Otters bij de pinken!


Door al deze horecabezoeken zou men wel eens een verkeerde indruk krijgen van een kanotrektocht met pak en zak op de Allier en Loire.  Het is puur genieten van de prachtige omgeving en natuur en de vele watervogels.  Lekker relaxen, zwemmen in "snel"stromend water, wild kamperen, mooie zandstranden, rustige eilanden .

Douchen in de Allier.  Potten en pannen afwassen met zand en keien.   Onze voorzitter had bewust zijn tandpasta thuisgelaten om z'n vals gebit met het zand van de Allier te spoelen en te schuren.  Echter een korreltje bleef zitten tussen gebit en gehemelte waardoor heel zijn bakkes werd geïrriteerd. Dan maar zonder tanden...

Kortom een actieve en gewoonweg leuke vakantie,  dan vliegt de tijd...


Even voor Apremont komt een atletisch gebouwde eenzame kajakker met wasbord langszij gevaren.  Katrien drijft het tempo gevoelig op, borst(en) vooruit en hoofd op 45 ° en in geen mum van tijd bereiken we  Apremont  : een pittoresk dorpje, een bezoekje waard, waar we onze watervoorraad bijtanken.

Wat verder wordt er gewerkt aan de sluis en barrage.  Er dient overgedragen te worden.  Dankzij Katrien en haar uitvinding verloopt de overdraging als een fluitje van een cent.  Het grondwater dat weggepompt wordt, is een welgekomen ijskoude verfrissing.


Le Guétin : bezienswaardigheid : Pont du Canal, brug over de Allier voor jachten en pleziervaartuigen, loopt parallel met de Loire.  Ondertussen op de middag ter plaatse een Croqueske gaan eten.


Le Bec d'Allier : monding van de Allier in de Loire.  Eventjes uitgestapt om te verkennen, echter weinig bezienswaardigheden.  Vanaf nu gaat onze tocht verder op de Loire


Juist voor Fourchambault worden we opgeschrikt door een verontrustend telefoontje van onze collega Otter Christophe op het thuisfront.  We kregen te horen dat de Ottermobiel in Moulins dient verplaatst te worden, zo niet weggesleept zal worden door de politie.  Na onderzoek en dankzij het contact van Christophe met de lokale politie te Moulins bleek dit loos alarm te zijn.  Eén of andere Belgische Waal had niet beter gevonden om roet in het eten te gooien door loze veronderstellingen te maken.

Toch nog de stad in,  op zoek naar innerlijke verfrissing.  Lopen over het lange gloeiend hete zandstrand,  Aaaahhh m'n voeten !  Onze zolen worden als het ware gebakken.


Marseilles les Aubigny : eventjes inkopen doen in een klein winkeltje aan het haventje en een donatie doen aan de plaatselijke middenstand.


La Marche : een verzorgd,  héél stil dorpje met een mooi gerestaureerd kerkje langsheen de Loire.  Een uitgelezen plekje om te picknicken.


La Charité sur Loire : mooie, grote stad.  Eerst langs de rechterkant onder de lange brug, een stroomversnelling met klein verval nemen.  Via de dienst INFO informeren we naar campings en naar het station om de terugreis/pendel met de trein te organiseren.  Opzet : eindpunt Pouilly sur Loire en daar op de camping te verblijven en de trein te nemen naar vetrekpunt.  Tijd om van een lekker soft ijsje te proeven. Onze voorzitter moest toch wel 2,80 eur betalen ipv 2,50 voor ne crème. Balen !


Tijd vliegt snel !  Woensdagavond, laatste kampplaats langs de Loire. Etienne zondert zich af met zijn kookpot om een uitgebreide, culinaire maaltijd voor te bereiden ???  Terwijl de rest van de groep z'n afwas doet, komt Etienne met z'n feestdis op de proppen : droge rijst met een gekookt ei.  Alle begin is moeilijk.


Donderdag, laatste dag varen.  Leon en Franky zijn snel gepakt en zetten de tocht in naar Pouilly.  De rest van de groep  à l'aise...  : nog een zwemmeke doen,  een picknickske met een glaasje wijn en rustig laten drijven.

Omwille van de lage waterstand is Pouilly geen optie om hier te stoppen.  De camping is vanop het water nergens te bespeuren.  Dan maar doorvaren naar Sancerre.  Deze laatste etappe is één van de mooiste.  We varen km's doorheen natuurgebied, om onze tocht definitief te beëindigen in Saint Satur, een camping vlak aan de oevers van de Loire.


Nog to do :

Ottermobiel halen : OK

Sancerre bezoeken : mooi stadje op den berg, lekkere wijn, 1664 is er niet te zuipen !

Als afsluiter, 's avonds, nog eens lekker gaan eten met de bende om met spijt in het hart deze prachtige vakantie te moeten beëindigen.


Wordt zeker vervolgd !


Koningsplein 30

9220 Moerzeke

Tel:052/47.35.72


Molenstraat 4

9220 Moerzeke

Tel:052/49.92.20

Kleinzand, 31

9200 Grembergen

Dendermonde

Tel: 052/25.84.84

Fax: 052/25.84.80


De Voederhoeve

Tramstraat 24

9220 Moerzeke

Tel: 052/48.04.16