De boven Lesse

De boven-Lesse bij nederige waterstand


Zondag 14 januari gaven ze de eerste zonnedag sinds weken uit. Vele mensen planden een wandeltochtje in maar een otter zou geen otter zijn als hij niet ging kajakken. Zo gepland zo gevaren. Op zondagmorgen verzamelden 8 otters aan de loods om een brave middenloop te varen. Eenmaal aan de loods merkten we op dat het allen anciens waren die zich aangemeld hadden en dat een bovenloop misschien meer in de smaak lag. Dirk had even de bovenlopen gecheckt en de boven Lomme had nog water en de boven Lesse had net het minimumpeil. Willem had graag nog eens de boven Lesse gedaan en ook voor de andere vaarders buiten mijzelf was dat al weer even geleden. Het blijft het koninginnestukje van de Ardennen dus waarom niet.

Vertrek bij vriespunt de temperatuur lijkt maar niet te stijgen desondanks de zonneschijn. We zijn klaarblijkelijk te vroeg op pad. Bij aankomst en na het omkleden is de temperatuur al gestegen tot drie graden. De waterstand blijkt minimaal maar voldoende.  De meesten hebben even niet in de boot gezeten maar dat varen verleer je niet. Bij de eerste zonnestralen glijden we met zen allen te water. Toch een heel andere rivier dan enkele weken geleden. Het is kijken waar je varen moet. We slingeren rondom de stenen. Leuk. Maar helaas liggen er nu ook heel wat bomen over de rivier. De behendige jongelingen lange paddelen onder de bomen door, andere dragen kwik en gezwind om. Het is leuk met de zon nu en dan op het gezicht. Toch jammer dat die rivieren altijd in het dal liggen, maar dat heeft met fysica te maken naar het schijnt.

De gekende passages zoals Boule D’or, Viree Jaiffe, Croco zijn technisch met deze waterstand. Blokken steken vervaarlijk het water uit. Maar iedereen brengt het er voortreffelijk vanaf. Dat hadden we ook niet anders verwacht. Het is echt leutig varen. Gezien er weinig calamiteiten of spectaculaire gebeurtenissen onderweg voorgevallen zijn vordert dit verslag in snel tempo. De aankomst is al nabij. Simon en Kris besluiten nog een kort stukje verder te varen. Onderweg komen we twee Waalse Gummy Boys tegen die meer zwemmen dan varen. Het is dan ook een mooie zonnige dag, dus waarom niet. We stappen uit net na de samenvloeiing met de Almache.

Op deze picknickplaats slaat Guy nog enkele maeskurkjes in de sjakosse voor de club. Toch weer 20 cent rijker. Dirk toont onder aanmoediging van Guy nog eens dat je met ons ottermobiel gerust een door everzwijnen omploegde talud kunt afrijden. Kort daarna nog een pittig verhaal over de clubactiviteit naar E….Beurs in Nederland en het parkeren op een N…. strand eveneens in Nederland. Meer weet ik er ook niet van. Bij interesse na te vragen bij het bestuur.

Eenmaal in de club worden de pintjes bovengehaald alwaar Franky de kachel al aanmaakte. Bedankt daarvoor! Het boek “Wildwater varen in de Ardennen” wordt er bij gehaald en het is spierballen rollen over wie er nu de meeste rivieren gevaren heeft. Het is duidelijk dat Willem en Guy de kop trekken maar wie er nu juist meest had is niet echt duidelijk geworden. Wordt vervolgd!

Kortom: heerlijke vaardag, iedereen het maximum uit de boven Lesse gehaald.

Vaarders: Guy, Katrien, Kris, Rony, Dirk, Willem en Simon

Animator en chauffeur van dienst: Leon


Koningsplein 30

9220 Moerzeke

Tel:052/47.35.72


Molenstraat 4

9220 Moerzeke

Tel:052/49.92.20

Kleinzand, 31

9200 Grembergen

Dendermonde

Tel: 052/25.84.84

Fax: 052/25.84.80


De Voederhoeve

Tramstraat 24

9220 Moerzeke

Tel: 052/48.04.16